WebSeite des Deutschen Sprachgymnasiums "Goethe" - Burgas / Bulgarien

ГИМНАЗИЯ С ПРЕПОДАВАНЕ НА
НЕМСКИ ЕЗИК "ГЬОТЕ" - БУРГАС

Немска Езикова Гимназия

Рубрика Емигрант
(България: натам или обратно?)


>> Студенти в Германия?
>> Откраднати E-mailи
>> bLog.Nemskata.Org (Винаги актуален!)
>> Немската в Facebook
>> Има време...Мислете!
>> Какво е да си млад?


Студенти в Германия?
Една рубрика на nonkonform
Здравейте!
Тази страница е направена от мен и има за цел да ви даде колкото се може по-пълна информация за живота на българските студенти в Германия. Така че, ако имате намерение да напуснете в скоро време България в посока север-северозапад или пък вече сте го сторили, но все още не ви е ясно къде точно се намирате - може би тази страница ще ви е от помощ. Като начало е добре да си зададете въпроса: Защо точно Германия? Помислете за минусите и плюсовете, които ще съпътстват това ваше начинание... помислете за носталгията... за думата "Auslaender"... за ужаса, който всеки преживява в службата за чужденци, очаквайки мизерното си разрешително за работа... за работата, която повечето сънародници вършат... за наемите... за това, колко е "лесно" да си намериш квартира (примерно в Мюнхен)... за "супер здравото" немско лято (18-20 гр.)... за "невероятно толерантните" съседи, които не желаят да разберат, че 08.12. е почти национален празник и с готовност се обаждат на "зелените приятели и помощници"...;

Ако тепърва ще се сблъсквате за с подобни проблеми - поразпитайте ваши познати,които смятате за вещи по тези теми. Ако все пак,след всички възможни предупреждения главата ви още не се е охладила и всяка нощ ви преследва един и същ кошмар - как не ви дават виза в немското посолство в София - и целите обляни в пот тичате в 3 часа сутринта 5 етажа надолу до пощенските кутии, за да проверите, дали някоя нощна пощальонка не е донесла заветното писмо от Германия.... тогава вие сте психически готови да се впуснете в авантюрата, наречена "Следване в Германия". И не забравяйте - колкото и да ви убеждават родители и други роднини (над 40 годишни, никога не живели извън България, но претендиращи, че "на запад му е майката"),че първата стъпка е най-трудна ---> не им вярвайте! Във вашия случай тя е наи-лесното нещо.


Първата стъпка

Вашата първа стъпка към следване в Германия е разбира се да изберете правилния университет. Освен универсалната възможност - препоръка от някой приятел, който е запознат с тази тема, вие можете и сами да направите нещо по въпроса. Като начало се запитайте:

1.Какво искам да уча?
2.В кой град (или в коя област на Германия) имам познати?
3.Къде мога да намеря по-лесно квартира?
4.Кой ще плаща сметките ми в Германия?

А ето и някои възможни отговори на тези въпроси:

1.а/ Искам да се занимавам с езици. ---> Това означава че желаете да запишете някаква филология. В повечето случаи става въпрос за магистратура т.е. ще посещавате лекции и семинари поне в три насоки - примерно "Нова немска литература" , "Лингвистика" и "Съвременна световна история". Всяка една магистърска програма в Германия изисква изучаването на поне 3 специалности. За възможните комбинации ще стане въпрос по-нататък.
1./б Искам да уча икономика. ---> Също както в България понятието "икономика" е прекалено широко. Трябва да изберете, с каква икономическа специалност желаете да се занимавате. В повечето случаи не се налага да комбинирате специалности.
2.Искам да живея близо до мои познати. ---> Просто тябва да знаете в кой град се намират познатите ви. Те евентуално ще ви помогнат в началото с намирането на квартира и ще ви обяснят понятия като "NK." , "Kt." , "warme Miete" , "kalte Miete" , "Lstk." , "Handy mit Vertrag" , "MobiCard" , "schwarz fahren/arbeiten" , "330 Basis" .... въобще - щастлив е този, който има приятели наблизо :))
3.Отговорът е доста лесен: Колкото е по-голям градът - толкова по-трудно се намира квартира. Водач в това отношение е разбира се Мюнхен, който впечатлява и с космическите наеми. Така че този проблем е директно свързан с въпрос номер 4.
4./а Мама и татко плащтат всичко / Със стипендия съм ---> Това е супер! Така можете да си позволите да живеете в по-малък град и да спестите от наем.
4.б/ Ще трябва да се издържам почти сам. ---> Ами почасова работа (и въобще) всякаква работа можете да намерите най-лесно в големите градове на югозапад. Сега вземете картата на Германия пред себе си и отбележете Мюнхен, Щутгарт и Нюрнберг.Разбира се трябва да си припомните и какво казахме за наемите...

Takaaa. Да приемем, че вече сте решили къде и какво долу-горе искате да следвате. Как да намерите информация за специaлностите в даден немски университет? Много е лесно. Примерно - желаете да учите индийска филология в Кьолн. За целта ще ни помогне интернет. Отворете Internet Explorer или Mozilla Firefox и напишете http://www.uni-koeln.de. След като се отвори страницата на университета натиснете бутона "Studium", след това "Informationen zum Studium" след това в синьото поле в ляво - "Studienfaecher" , натискаме "I" (като "Индия") и - готово. Получавате всички възможни данни за избраната от вас специалност. Ето списък на всички университети в Германия:

1.Uni-Erlangen: www.uni-erlangen.de
2.Uni-Ludwig-Maximilian in Muenchen: www.uni-muenchen.de
3.Technische Uni in Berlin: www.tu-berlin.de
Uni-Mannheim: www.uni-mannheim.de

Схваанахте ли?Пишете "www." ,след това "uni-", после града, където се намира унито и накрая разширението ".de"

В някои градове (примерно Берлин) има по 2 или 3 университета. В такъв случай трябва да зададете първите букви от името (или вида) на желания от вас университет. Примерно за техническия университет в Берлин се пише: "www.TU-berlin.de" ,a за свободния: "www.FU-berlin.de" (FU=Freie Universitaet).

Хайде сега опитайте да намерите информация за Католическия Университет в Eichstaett :)
Успяхте ли?Значи вече направихте първата стъпка към Германия.


ВАЖНО! Ако сте завършили техникум,ще ви изискват уверение за поне една успешно завършена година в български университет!!!Втората стъпка

Вече сте решили, в кой университет ще кандидатствате. Избрали сте и специалност. Сега започват формалностите, тоест ходенето по мъките. Най-късно сега ще разберете истинското значение на "Новият идол" (из "Тъй рече Заратсутра" на Фридрих Ницше). Цялата бюрокрация, c която ще се сблъскате, ще опъне до край нервите ви и ще ви накара да се замислите над смисъла на цялата система, наречена "Държава". Като за начало трябва да си набавите "Antrag auf Zulassung".Това е документът, с който кандидатствате в университета. Това става или през интернет или чрез ваш познат,който да ви го изпрати от Германия. Примерен сканиран и попълнен "Zulassung" ще намерите в най-скоро време тук. Заедно с този документ трябва да изпратите в Германия и преведена и легализирана диплома за средно образование, свидетелство за нивото на владеене на немски език - ако имате разбира се - (примерно "Sprachdiplom, Stufe II" или Mittelstufe V des "Goethe-Instituts"). Ако не представите подобен докумет, ще се наложи да се явите на така нареченият "DSH" - изпит по немски език за достъп до университет. Повече информация (на немски) може да намерите тук. След като решите този проблем, изпращате всички документи на пощенския адрес на избрания от вас университет и чакате отговор. След известно време и малко безсънни нощи все пак мечтата ви ще се сбъдне. Ще пристигне новина от далечната страна. Но каква ли ще е тя? Трала-ла-ла-ла-ла-ла. Все пак има точно две възможности: Положителна или отрицателна.
Ако новината ви е зарадвала, то трябва да направите две (2) неща.1-Да почерпите обилно близки и познати и 2-да предприемете следващата стъпка


Третата стъпка

Такаааа. Да приемем, че вече сте се наспали и сте изтрезнели. Сега трябва да се заемете с решаването на една от най-важните задачи, от която зависи, дали немското посолство в София ще бъде толкова благосклонно, колкото немският университет. Преди време беше задължително да се наредиш на една дъъълга опашка, все едно чакаш за банани преди 15 години, за да получиш номерче от посолството.То определяше реда, според който се влиза в посолството за подаване на документи. Давността му беше 3 месеца и общо взето толкова се чакаше и за да му дойде редът. Основният проблем бяха телефонните връзки с посолството, които приличаха досущ на опит да влезеш в интернет през 1995 година. А те представляваха единствената реална комуникационна възможност за хората от провинцията. Познайте, колко пътувания бяха отложени "заради БТК". (Неее, няма расизъм в добрата стара Европа...) Но това е друга тема.

От няколко години отпаднаха визите за туристически посещения в държавите, подписали Шенгенското споразумение, което сложи край и на километричните опашки пред немското посолство. Сега работа там имат само хора със специaлен статут, като женени в Германия, търговци на автомобили и разбира се студенти.
Обърнете внимание, че за успешно записване в немски университет ви трябва първо виза, издадена от НЕМСКО ПОСОЛСТВО в София! За нейното придобиване са ви нужни следните документи:


1. Документът от немския университет, удостоверяващ, че сте приети да следвате.
2. Преведено и легализирано след 2001 година копие от дипломата ви за завършено средно образование.
3. Банкова гаранция (банково писмо, а не просто извлечение от сметката) от частно лице за минимум 6600 евро.
4. Нотариално заверена, преведена и легализирана декларация (повечето нотариуси знаят текста) от титуляра на сметката, с която той поема вашата издръжка в Германия.
5. 2 броя паспортни снимки.
6. Попълнен "жълт формуляр" (поне до 2000 година беше жълт), който може да си набавите в канторите пред посолството.Там ще ви го и попълнят.
7. Задграничен паспосрт (без черни печати)
8. Много късмет.

!!!ПОДАВАНЕТО НА ДОКУМЕНТИТЕ СТАВА ЛИЧНО!!!

ВАЖНО!В посолството не приемат банкови гаранции на ваше име! Не питайте защо. Или по-добре питайте ги, но само СЛЕД като вече са ви сложили визата в паспорта.
След като подадете документите се запасете с търпение, защото на господата им трябват 22 работни дни за да решат, дали да ви дадат виза.След 3 седмици, опитайте да се свържете по телефона с посолството.Успех!Ако ви одрежат - опитайте следващия семсетър отново!А ако вече сте взели визата, четете нататък.


Четвъртата стъпка

Вече имате виза. Как се чувствате? Като погледнете назад и виждате само пръснати пари и изхабени нерви? Спомняте си за безсънни нощи, прекарани в страх, че нещо се прецака? Ако е така, по-добре се откажете от Германия. Защото парите, пръснати дотук са нищо, в сравнение с тези, които може да загубите от сега нататък.
Всяко прецакване от този момент ви вкарва в една доста позната на военните ситуация, позната като "SNEFU"-Situation Normal-Everything Fucked Up. Тоест - има моменти в живота, когато кафето кипва, чашата прелива, вирусът избухва, кръгът се затваря, границата е премината и вече няма връщане. Или казано по-меко: Всяка крачка назад струва повече от предходната. Така че е време най-късно след като прочетете тези редове да седнете на една маса (най-добре с вашите родители и поне един познат, който вече е минал по този път) и да напишете на един лист всички плюсове и минуси, които ще ви донесе приключението "Германия".

Ако и след това все още стискате здраво задграничния паспорт и с трепет разглеждате малката, тъмнозелена хартийка, залепена вътре е време да си отговорите на въпроса, как ще се предвижите до желания от вас град. Възможностите са много:

1.Самолет. Плюсът на този вид транспорт е времето, което ви пести. За около 2-3 часа пътуването ще е само спомен. Минусът е цената на самолетния билет. (Като изключим чартърните полети през лятото от Варна и Бургас, които понякога излизат по- на сметка от автобуса). Другият основен минус на летенето е, че имате ограничение на багажа и то е 20 килограма. За всеки килограм над тези 20 вие заплащате допълнителна такса, а като знам, как българските майки понякога слагат и храна за цял месец в багажа на студента (примерно нескафе, 10 шоколада "Милка" и други подобни неща, които са доста по-евтини в Германия...), та като имам това предвид не ви препоръчвам самолета. И тъй като тази страница не е правителствена - на летището ще ви проверят щателно багажа. Не си правете илюзия, че ще вкарате повече цигари, алкохол, трева или каквато и да било незаконна стока, без да ви глобят.
2.Автобус. Плюсовете са цената, както и фактът, че автобуси за Германия има всекидневно. Те тръгват предимно от София (от Бургас, Варна, Пловдив...линиите са по рядко), от паркинга пред ж.п. гарата или от хотел "Принсес". С автобус рискът да бъдете "претарашени" е доста малък. Е, ако часове преди пътуването ви някой е решил да прави политика и да "иманентизира ешатона"... става кофти. Минусът на автобусното пътуване е неговата трайност. Пригответе се за супер-емоцията: Да издържите без пукната емоция между 24-48 (и това ми се е случвало през зимата) часа. Понякога е адски студено. Друг път е непоносима жега. Никога не е приятно.
3.Лека кола. Може би оптималното решение на проблема. Ако имате възможност да пътувате с ваш познат по този начин - действайте.
4.Автостоп. Двама успяха. И все пак - Сърбия е голяма страна...


Един съвет за пътуващите с автобус: Не слизайте на първия паркинг след влизането ви в Сърбия! Ако все пак не можете да издържите - не залагайте на "тука има-тука нема" и не вярвайте на никого, който твърди, че знае под коя гума е печалбата, но парите му са в автобуса и ви иска 500 евро назаем! На този паркинг още никой не е спечелил!!!


Ето още няколко полезни съвети за пътуващите с автобус:

1. Не обменяйте пари на случайни хора, мотаещи се на паркинга преди заминаване, които твърдят, че искат да си уедрят парите или подобни простотии.Като искат да си ги уедрят - има чейнчбюра.
2. Ако имате възможност да избирате мястото си в автобуса - гледайте то да е по-близо до телевизора.
3. Запасете се с достатъчно храна за из път, защото в един момент всичко ви писва и единственото развлечение остава папкането.Наблегнете на бананите.
4. Предварително уведомете вашия посрещач в Германия, кога долу-горе ще пристигнете.Задължително вземете номера на мобилния му телефон, защото всичко става...
5.Добре е да имате няколко евро и центове на монети за тоалетна или някоя друга биричка за закуска в Чехия или Австрия.

В момента не се сещам за друго, но ако някой има идея може да пише на тази поща. В следващата стъпка ще се запознаем с най-важните неща, които трябва да направите още като пристигнете в Германия.Петата стъпка

Тъй като всички хубави неща са 5 (жените, приятелите, родителите, книгите и Средствата, Деактивиращи Стреса [СДС]), решаваме, че тази стъпка ще бъде последна и после ще сте в състояние да крачите сами. Вече сте в Германия. Спали сте 15 часа и се чувствате бодри. Първото нещо, което трябва да направите е да се регистрирате в полицията.Няма значение, че още нямате квартира. Просто дайте адреса, на който сте отседнали. След това отидете до най-близката банка и си отворете "Girokonto". Тази сметка е безплатна, докато представяте пред банката, че сте студенти в Германия. (Че някой път и до по-късно)
В Германия сте длъжни да бъдете здравноосигурени. Като студенти сумата, която трябва да заплатите е около 300-320 евро на семестър. Преди тази такса се заплащаше всеки месец (примерно по 55 евро), но вече ще ви поискат да внесете сумата наведнъж (примерно в Ерланген). След като си направите застраховка (най-известните каси са Barmer, AOK, TKK...) е време да посетите университета и да се запишете. След записването отивате в Auslaenderbehoerde (службата за чужденци) и подавате молба за Aufenthaltsgenehmigung, тоест разрешение за пребиваване, което ви дава право и на 90 работни дни през годината. За целта е нужно да сте се записали в университета, да им представите адресна регистрация, потвърждение от здравната каса, че сте застраховани, банковата референция от България, както и декларацията от лицето, което ще ви издържа и извлечение от немска сметка, на която трябва да има пари. Колко пари? Това зависи от провинцията, в която се намирате и от кефа на служителия, който обработва документите ви. Сега точно разбирате, че и на Запад ги имало тия неща, от които ревем в България...ама вече е късно. Съветвам ви да съберете 5-6000 евро от приятели (ааа, ще се сетите, че приятелите са МНОГО ВАЖНО нещо...) и така няма да имате особени проблеми. Понякога разрешителното за престой получавате веднага, друг път ви мотаят 3-4 седмици...зависи от и аз не знам точно какво, но ако сте добре с немския винаги можете да "проревете", че ви нарушават правата и да поискате причина за мудната им работа. В повечето случаи това помага (личен опит). Но ако не можете да си кажете името на немски, по-добре си мълчете (някак си е логично), защото може и да влошите ситуацията. Дадат ли ви веднъж това разрешително, нещата стават сравнително по-леки. Сега вече почти всичко зависи от вас.Пожелавам ви много късмет и дано сте достатъчно упорити и да постигнете мечтите си.
По-долу ще намерите няколко полезни съвета, които биха направили жовота ви по-лесен:


1.Вашият най-добър помощник в Германия е Das Auslandsamt (службата за чужденци в университета).Отнасяйте всички проблеми, свързани със следването и с обществения живот към тях.

2.За да започнете работа ви е нужна Lohnsteuerkarte (превежда се "данъчна карта" и представлява нещо като нашата трудова книжка), която можете да си набавите от сградата, където е Auslaenderbehoerde. Поне така е във Фюрт. (Добре ще е да ми напишете, откъде се взима Lst.k. в Мюнхен, Берлин, Дюселдорф, за да сложа адресите в страницата.)

3.В края на годината можете да приберете данъците си, ако брутните ви доходи не надхвърлят 7500 евро (не съм сигурен за точната сума). За целта отидете до Finanzamt (данъчната служба) и вземете Steuererklaerung + Anlage N (данъчна декларациа + формуляр N). Попълнете само доходите, вписани в Lohnsteuerkarte. Не вписвайте доходи от нелегална работа! Не ви препоръчвам да ползвате услугите на данъчен съветник, защото е доста скъпо.И 50 евро да е...по-добре попълнете, каквото можете и подайте документите лично.Така служителката на гишето сама ще вземе от вас нужните и данни и ще попълни декларацията.Със спестените пари почерпете приятелите си.

4.За да успеете по-лесно да намерите работа, следете местните издания на вестниците с обяви. Препоръчвам ви вестник Alles , където можете да публикувате чрез интернет и вашата безплатна обява за работа.

5.По принцип всеки град има своите евтини супермаркети. Общовалидни за цялата територия на Германия са магазините на "Aldi" i "Plus". Информирайте се още с пристигането си от ваши познати, къде храната ще ви излезе най-на сметка. За региона Нюрнберг-Ерланген освен гореспоменатите препоръчвам още веригата "Norma".

6.Транспортът в Германия е доста скъпа услуга. Затова използвайте намаленията, които университетът ви предлага, а докато се запишете попитайте някого (приятел или в местното траспортно бюро, или пък служителите на DB (немските железници) за еднодневни или месечни карти за пътуване. Те ще ви спестят пари.За региона Ерланген-Нюрнберг препоръчвам Mobicard.

7.Българска общонст в интернет: Съществуват канали в IRC, които се използват предимно от българи, живеещи в Германия. Там можете да зададете всякакви въпроси, свързани с Федералната Република, на които не сте успели да намерите отговор в тази страница. "Българо-немски" канали на сървърите на Uni.bg са: #deutschland , #dortmund и #nurnberg.

8.Думичката за мобилен телефон на немски е "Das Handy,-s". Не си мислете, че ако кажете "GSM" някой ще ви разбере. В Германия можете да си закупите мобилен телефон с предплатена карта. При това положение няма да плащате месечна такса, но ще се наложи да заплатите цялата сума за апарата наведнъж и цената на минутата е доста скъпа. Другата ви възможност е да сключите договор с някой от мобилните оператори. В такъв случай ще получите телефона за символична сума или безплатно (зависи все пак от модела) и разговорите ви ще са доста евтини, но се "вързвате" да плащате по около 13 евро месечно в рамките на 2 години. Тези пари включват както месечната ви такса, така и сумата за доизплащане на апарата. Помислете добре, преди да се решите за този вариянт, защото неспазването на договора може да ви затвори доста вратички за в бъдеще. Мобилните оператори в Германия са 4: D1, D2, O2 (бившият Viag-Interkom) и E-Plus.

9.Българско парти. В много градове съществуват български клубове, които от време на време организират купони. Не пропускайте да участвате! Така ще се освободите от стреса, натрупан във всекидневието, ще поговорите на български и ще се запознаете с други хора с подобна на вашата съдба. Те могат да ви бъдат полезни, както и вие на тях. Ако организирате самостоятелно парти е добре да знаете, че немските съседи не са толкова толерантни, (а може би просто не са толкова търпеливи и страхливи) като българските. Ако след 22:00 пеете химна на висок глас или сте решили да запознаете немските си приятели със същността на чалгата - очаквайте посещение от полицията. На второто посещение за една и съща вечер ще ви съставят акт за нарушаване на обществения ред. Е, ако им станете много симпатични..., но все пак помнете, че немските представители на реда мноооого ама наистина мнооооого рядко сядат да пият по една ракия с нарушителите на реда през работно време.

10.Как да си намерите евтини халби за бира, стъклени и порцеланови чаши, стари фотоапарати и други потребни неща? Намерете пункта на Червения кръст (Das Rote Kreuz) във вашия град. Там цените са символични, а парите отиват за бедни и болни хора по цял свят.Като че ли това е всичко.Опитвам се да събера различни мнения по въпроса "следване и пребиваване в Германия", така че бих публикувал ваши есета на тази тема. Като начало ви предлагам едно мнение, което намерих в един форум. Ще се радвам, ако съм успял да ви помогна с информация и съвети.Ако имате какво да добавите към страницата - пишете ми.Желая ви успех!
Оригиналния текст можете да прочетете тук

nonkonform
>> Книга за гости | GaestebuchBourgas.Org WebGate